Založ si blog

Extrémizmus, diskriminácia, rasizmus a neprispôsobivé komunity

 

Na úvod chcem zdôrazniť, že nie som rasistka,  neodsudzujem ani nepozerám na ľudí podľa farby pleti.  Ľudí posudzujem  podľa ich správania. Tento príspevok je môj názor, ktorý nikomu nevnucujem, práve naopak chcem, aby vznikla čo najväčšia konštruktívna debata.

 

V súčasnej dobe sa výrazy ako extrémizmus, diskriminácia  používajú denne, veľa ľudí ani nemá pojem o ich správnom význame a tak sa stáva to, že extrémista je aj ten, kto vysloví negatívny názor na neprispôsobivé komunity, kde väčšina sú Cigáni (alebo ak chcete Rómovia).

 

Diskriminované sú na verejnosti „vždy“ len etnické skupiny, nikdy nie majorita.

Naopak rasistami je označovaná vždy majorita nikdy nie menšiny.

(Aj keď v niektorých častiach SR je už majoritou neprispôsobivá časť obyvateľstva, z veľkej časti ide o Cigánov, aj keď sa nehlásia k rómskej národnosti, fyziologicky/antropologicky sú to Cigáni.)

 

Prečo je tomu tak? Biznis je biznis. Mimovládky dostávajú veľké sumy z grantov a tak musia neustále živiť spoločnosť témami ako diskriminácia Rómov, znevýhodnené skupiny obyvateľstva a pod. Stačí ukázať v TV holé dieťa s veľkým sopľom a každému človeku zovrie srdce. Netvrdím, možno majú mimovládky úprimnú snahu riešiť problém, ale čo doteraz dokázali? Okrem neustálej kritiky, na rôzne snahy o riešenie? Ich jediné riešenia sú aby štát dal to, dal tamto, ako za nič nemôžu, ako im treba pomáhať, ako ich treba pochopiť, ako treba ticho tolerovať ich porušovanie zákona atď. Sú to len všeobecné frázy. Nikdy som nevidela, že by konkrétna mimovládka riešila problém medzi neprispôsobivými a majoritou objektívne a že by v niektorej konkrétnej obci ukázali ako sa dá problém vyriešiť podľa ich „teórie“.

 

Aby sme neostali vo všeobecnej rovine, popíšem konkrétny príklad na jednej obci.

 

Obec Plavecký Štvrtok, krásna dedina s výhodnou polohou a dobrou infraštruktúrou, len 30 km od Bratislavy. Priamo v obci žijú integrovaní Cigáni, ktorí nie sú  tzv. problémoví. Pri obci sa nachádza aj nelegálny tábor (tábor preto, lebo osada je legálny pojem ako záhradkárska osada a pod. v zmysle Nálezu Najvyššieho správneho súdu ČSR číslo 5957 ) Pred rokom 1989 sa tam nachádzalo do 10 nelegálnych domov postavených Cigánmi.

 

Po 1989 začal boom.  Mestá a obce začali vysťahovávať neplatičov z bytov a tí sa hromadne sťahovali do nelegálneho tábora a stavali ďalšie a ďalšie nelegálne stavby, ktoré stavujú doteraz. Z nárastom počtu obyvateľov tábora úmerne stúpa aj kriminalita a všetky ďalšie negatívne javy s tým spojené. Obyvatelia obce sa právom začali búriť a požadovať riešenie, veď kto má byť spokojný s tým, že im dennodenne mizne úroda zo záhradiek, že im pravidelne ničia majetok alebo si ho rovno zoberú?!

 

Tábor narastá a problém do nedávna nikto neriešil…

 

Až súčasný starosta našiel odvahu začať riešiť problém nelegálnych stavieb, ktorú pred nim nikto nenašiel, z obavy pred nálepkou „rasista“.  Je smutné a zvrátené, že média a mimovládky tendenčne podsúvajú názor, že ak chce niekto uplatniť zákon na Cigánov, je hneď jeho postup označený za radikálny, rasistický, protirómsky…, len nie pravým menom zákonný.  Pritom v Plaveckom Štvrtku sa rieši problém nelegálnych stavieb a nie cigánsky. Porušovanie zákona, ktoré spôsobujú obyvatelia tábora doteraz nevadilo mimovládkam ani všetkým splnomocnencom pre rómske komunity a iným štátnym úradníkom, ktorí sa chodili pozerať ako do zoo. Ale to, že súčasný starosta začal proces nastolenia zákonného stavu, to vyvolalo obrovskú lavínu kritiky u mimovládiek a niektorých štátnych úradníkov….

 

Všetky stavby v tábore sú nelegálne, v štátnej prírodnej rezervácii Bezedené zahrnutej aj do Natura 2000, a zhruba 40% z nich stojí v ochranných a bezpečnostných pásmach vysokotlakého plynovodu, ktoré v zime zásobuje celé Slovensko.

 

Podľa zákonov: Stavebný zákon, Zákon o prírodných rezerváciach, Zákon o energetike – nebudem vypisovať konkrétne paragrafy, tam stavby a aj určité konanie týchto ľudí nesmie byť. Dokonca môžu spôsobiť verejné ohrozenie tým, že kopú jamy priamo na plynovodoch a pália v nich rôzny odpad. A Bezedné za chvíľu prestane existovať pod tonami odpadu, ktorý tam navláčili.

 

Avšak podľa toho aká je situácia v PŠ je zákon asi pre túto komunitu iný, alebo majú väčšie práva ako ostatní ?!!

 

Kam až siaha drzosť a masírovanie mozgov našimi mimovládkami, pre ktoré tieto argumenty zákona nič neznamenajú? Neustále na Vás tlačia, že ich nemôžete zo zákona zbúrať, že musíte viac s nimi komunikovať a pod.  Čo je viac zákon alebo fanatický názor mimovládiek? Aká je ich objektivita, tvária sa, že zastávajú ľudské práva, ale ľudské práva majú aj obyvatelia žijúci pri tábore? Prečo ich práva nechránia? Človek má právo na ochranu seba a svojho majetku. Týmto ľudom sú tieto práva znemožnené. Aký je to asi pocit, ak starý človek, ktorý celý život poctivo robil a platil dane, sa na staré kolená dočká rozbitých okien, pľuvancov a fyzických napádaní len za to, že na ulici napomenie cigánske dieťa z nelegálneho tábora, ktorý tam nemá čo robiť ?  A týmto ľudom povedia „Stavajte mosty, nie ploty“! Pritom stačí dodržiavať zákon.

 

Diskriminácia je aj tu, ale taká o ktorej sa verejne nehovorí. Obec dotuje do tábora vodu, a odvoz odpadu. Dlhy narastajú pretože väčšina neplatí, za to majú autá, satelity, výkonné veže a pod. Všetci vieme, že ak nebudeme platiť my, vodu nám vypnú a odpad nevyvezú. Za nás to obec nezaplatí. A to je práve diskriminácia. Jedným platí a druhým nie! Prečo, lebo ide o Cigánov? Veď si povedzme otvorene…Stačí si predstaviť úplne odstavenie vody v tábore a nevyvážanie odpadu. Hneď sa médiami prehrmí správa o deťoch, ktoré nemajú čistú vodu o zlom „rasistickom“ starostovi, ktorý im ju nechce zaplatiť z daní všetkých občanov. Pritom ak odpoja od vody bežnú rodinu, kde prídu rodičia naraz o pracú alebo z iných dôvodov, žiadna mimovládka sa neozve aj keby mali hneď 4 malé deti a obec im taktiež vodu nezaplatí. Takže diskriminácia!

 

Nelegálny tábor v Plaveckom Štvrtku je nelegálny a na cudzích pozemkoch v lokalite, kde sa z hore uvedených faktov nesmie stavať.  Podľa zákona musí byť odstránený! Uvidíme či zákon platí na všetkých bez rozdielu farby pleti – vlastne to za čo mimovládky bojujú – proti diskriminácii. Obyvatelia nelegálneho tábora si náhradne ubytovanie musia nájsť sami. Prečo? Vedome si stavali tam kde nesmú, porušujú zákon. Obec nie je povinná zo zákona dať náhradné ubytovanie obyvateľom nelegálnych stavieb. Ak by tomu bolo tak, neexistovali by ani bezdomovci a aj mne či vám by obec musela zabezpečiť bývanie. Stačí si prejsť tie 3 zákony  a je jasné, že je tento postup zákonný a zákon si ho doslova vyžaduje.

Nezištná pomoc alebo parazitovanie

26.08.2010

V obci Plavecký Štvrtok sa nachádza nelegálny tábor a jedným z jeho negatívnych vplyvov je veľké množstvo voľne pohybujúcich sa psov. Psy sú vyhladované, bité, často trpia chorobami, zvyknú byť aj agresívne a hlavne nie sú očkované proti besnote. Naši predkovia so zdravým sedliackym rozumom, by takéto psy milosrdne zastrelili, než by sa mali pozerať ako trpia [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3712x
Priemerná čítanosť článkov: 1856x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy